Langere opleidingsduur

Uit Wiki HOVUmc
Ga naar: navigatie, zoeken


Regelgeving

Hoofd
Rob Dijkstra

Adjunct hoofd
Jeroen Woertman

Onderwijscoördinator
Marieke van Schelven
Dorien Stilma
Linda Timmer

Regelgeving

Een reguliere voltijds opleiding duurt drie jaar. In drie gevallen kan de opleiding echter langer duren.

Drie redenen voor een langere opleidingsduur

1. Onderbreking

Als er sprake is van een onderbreking, wordt de opleiding automatisch langer. Er zijn vijf situaties waarin de opleiding onderbroken kan worden:

  • arbeidsongeschiktheid en ziekte
  • zwangerschapsverlof
  • ouderschapsverlof
  • onbetaald verlof
  • wetenschappelijk onderzoek
  • geschil

De procedure die de aios moet volgen bij deze situaties wordt beschreven bij het onderwerp ‘Onderbreking’.

2. Deeltijd werken

Bij werken in deeltijd resteert er aan het eind van de 2e Huisartsstage nog een deel van de opleidingstijd. Als globale richtlijn geldt: één jaar 10 % minder werken, betekent op het eind van de opleiding een restant van vijf weken (zie ook de pagina Deeltijd).

3. Onderwijsinhoudelijke verlenging

Als je aan het eind van een stage nog niet de vereiste competenties bezit, kan je een onderwijsinhoudelijke verlenging krijgen. Als een dergelijke verlenging aan de orde is, zal dit besproken zijn in de beoordelingsadviescommissie (zie ook het thema toetsing en beoordeling). Als de commissie van mening is dat de resultaten van betreffende aios onvoldoende zijn en dat een verlenging een mogelijkheid zou zijn om alsnog het vereiste eindniveau te behalen, zal de commissie dat adviseren aan het hoofd. Het hoofd neemt vervolgens een formele beslissing.

Een onderwijsinhoudelijke verlenging houdt het volgende in:

  • Er kan per aios 1x een formele onderwijsinhoudelijke verlenging worden aangevraagd van max. 6 maanden (bij deeltijd naar rato). Deze aanvraag moet plaatsvinden uiterlijk 3 maanden voor de reguliere einddatum en de aios moet hiervan schriftelijk op de hoogte worden gesteld. De RGS beslist dan binnen 8 weken.
  • Deze verlenging kan gedurende de hele opleiding zijn opgebouwd. Een aios kan bijvoorbeeld drie maanden langer doen over de 1e huisartsstage en een maand langer over de GGZ-stage. Formeel betekent dat een verlenging van de opleiding van vier maanden.
  • Een onderwijsinhoudelijke verlenging heeft een duur van enkele weken tot maximaal 6 maanden; de duur is afhankelijk van de competenties die de aios zich nog eigen moet maken.
  • Een onderwijsinhoudelijke verlenging van minder dan 6 maanden kan worden verlengd tot maximaal 6 maanden als de aios na periode van de eerder uitgesproken verlenging nog niet de vereiste competenties bezit.

Als je er ook gedurende de verlengingsperiode(s) niet in slaagt de vereiste competenties te behalen zal de opleiding zonder diploma worden beëindigd.

Drie cruciale vragen

In de meeste gevallen is al in een vroeg stadium bekend dat de aios langer dan drie jaar over de opleiding zal doen. Dat betekent dat er voldoende tijd is om, in nauw overleg met de hao en de teamleider van de 2e huisartsstage, drie vragen te beantwoorden die aan de orde zijn.

1. Kan ik bij mijn huidige opleider blijven?

Niet altijd weet de hao aan het begin van het jaar dat de aios op het eind nog een verlenging zal krijgen. Op het moment dat dat wel bij de koppeling duidelijk is, bijvoorbeeld door parttime werken, is het zaak dat de aios met het instituut en de hao bespreekt of hij langer dan 12 maanden kan blijven. Voor de hao kan dat immers consequenties hebben voor het inplannen van nieuwe aios. Als de aios de opleiding onderbreekt vanwege zwangerschap, dan kan de aios niet altijd terugkeren naar de oude opleider.

2. In welke groep kom ik?

Als de verlenging ingaat is de vraag aan de orde in welke groep de aios het resterende onderwijs gaat volgen. Als het om meer dan drie maanden gaat zal hij wellicht instromen in een andere groep, om ervoor te zorgen dat de aios zo min mogelijk stof mist of dubbel doet.

3. Aan welke inhoudelijke verplichtingen moet ik nog voldoen?

Als de verlenging of langere opleidingsduur ingaat is de reguliere groep gestopt en zijn de oude docenten veelal uit beeld. De aios moet dus helder hebben wat er nog van hem wordt verwacht, zeker als er sprake is van een onderwijs inhoudelijke verlenging.