POH-middag

Uit Wiki HOVUmc
Ga naar: navigatie, zoeken


Opleiders

Teamleider opleidersteam
Pien van Langen

Assistent teamleider
Amber Currell

Opleiders

Inleiding

Aan de opleiding van de aios in de huisartsenpraktijk leveren alle praktijkmedewerkers hun specifieke bijdrage; we spreken dan ook van de opleidingspraktijk. Dat zijn bijv. de huisartsopleider, de praktijkassistent, de POH-somatiek en de POH-GGZ. In het profielleerwerkplan van de opleider staat de rol van de POH ook beschreven.
Om ons doel, het betrekken van de POH bij de opleiding van de aios, te bereiken organiseren wij POH-middagen.

POH-middagen

De bijdrage van de POH aan de opleiding van de aios kan betrekking hebben op het medisch-inhoudelijke vlak en op aspecten van samenwerking. Tijdens een POH-middag worden de POH-somatiek en -GGZ door onze docenten geïnformeerd over de opleiding van de aios. De deelnemers kunnen hun ervaringen met aios met andere POH's delen en bespreken (intercollegiale intervisie) en zij krijgen handvatten voor het spelen van hun rol bij de opleiding van de aios. Ook wordt er (medisch-)inhoudelijke bijscholing verzorgd, waar accreditatiepunten voor worden behaald.

Onderwerpen

Tijdens de POH-middag komen onderwerpen aan bod die de praktijkondersteuner handvatten biedt om een bijdrage te leveren aan de opleiding van de aios, gericht op communicatie en samenwerking. Daarnaast zijn er ook medisch-inhoudelijke onderwerpen die het eigen handelen met de patiënt kan bevorderen. Mogelijke onderwerpen zijn:

  • Samenwerken
  • Feedback geven
  • Stress, burn-outklachten
  • Motiverende gespreksvoering
  • Patiënten met ALK begeleiden

Ervaringen

De ervaring leert dat de praktijkondersteuners deze middag als waardevol ervaren. Uitspraken van deelnemers in het verleden:

Na vandaag heb ik beter zicht op de rol van de aios in de praktijk en op de mogelijkheden voor het helpen met opleiden tot een goede huisarts.
Ik wil nu zelf ook meer initiatief nemen in de communicatie en samenwerking met de aios.

Organisatie

Al onze opleidingspraktijken worden benaderd voor het aanmelden van de POH('s) voor een scholingsmiddag. Vier keer per jaar bieden we zo'n scholingsmiddag aan: in het voorjaar 2x een middag voor de beginnende POH-S en POH-GGZ en in het najaar 2x een middag voor de ervaren POH-S en POH-GGZ.
Lunch en accreditatiepunten zijn inclusief.

Aios en opleider

Tijdens de terugkomdagen voor aios en paralleldagen voor opleiders wordt de rol van de POH in de opleiding voor de aios besproken: wat kunnen opleiders en aios doen om de POH te betrekken. Dit wordt opgenomen in het concrete leerplan van de aios.
De aios kan van de POH allerlei aspecten van het vak leren, bijv. begeleiden/volgen van patiënten die chronische zorg nodig hebben en gespreksvoering/begeleiding van patiënten met psychische klachten, ALK e.d. Daarnaast kan een aios ook leren hoe je een POH begeleidt c.q. aanstuurt (zie bouwsteen Begeleiding POH-somatiek door aios).