Vernieuwende concepten in de huisartsenzorg

Uit Wiki HOVUmc
Versie door Sylvia Vlak (overleg | bijdragen) op 2 nov 2021 om 16:35 (Nieuwe pagina aangemaakt met ' {{Header - Leerlijn innovatie}} {| class="infobox leerlijn-innovatie" ! {{Titelbalk - Leerlijn innovatie}} |- |'''Auteur''' | {{Auteur - Mascha Bevers}} {{Auteur...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken



Aandachtsgebied innovatie
Auteur

Mascha Bevers
Nick Blok
Angelique Bongers

Stage

1e Huisartsstage
2e Huisartsstage

Leerplek

Leergesprek
Onderwijsprogramma
Zelfstudie

Relevantie

Al jaren kun je digitaal een afspraak bij de kapper maken, maar voor een afspraak bij de huisarts stond je 20 minuten in de wacht. De corona-uitbraak in 2020 heeft aan die situatie in één klap een einde gemaakt. Sindsdien is 80% van de consulten online gedaan. Gedwongen door het virus lijken veel huisartsen de sprong te wagen. Alles digitaal, en nog meer tijd voor de patiënt ook! Althans, dat is de belofte. Sommige huisartsen beginnen klein; met een online patiëntenportaal voor het maken van afspraken, digitale herhaalrecepten en het stellen van vragen middels een e-consult. Voorzichtig wordt er ook gestart met beeldbellen. Er zijn partijen die daar handig op inspelen door bijvoorbeeld een totaalpakket van website, beeldbellen, HIS en eventueel assistenten op afstand aanbieden (bijv. https://praktijk.nl/over-praktijknl/).

Aan de andere kant komen de nieuwe concepten als paddenstoelen uit de grond. Partijen zoals Evodoc en Buurtdokters trekken het overnameproces van jouw nieuwe praktijk. Na de overname nemen zijn de administratie, HR- en IT-zaken op zich en blijf jij als huisarts op de overige vlakken in de lead. En er zijn grote partijen die, gesteund door de zorgverzekeraar, in rap tempo huisartsenpraktijken overnemen in krimpregio’s. Door middel van schaalvoordelen met assistenten en artsen op afstand proberen zij 65-70% digitale zorg te leveren (bijv. https://co-med.nl/).

Doel

In deze bouwsteen willen we de aios kennis laten maken met nieuwe concepten voor de huisartsenzorg. Met als doel dat je op de hoogte bent van het aanbod aan praktijken voor als je straks gaat waarnemen, een praktijk overneemt of een nieuwe praktijk wilt opstarten. Na de digitale revolutie die in gang is gezet door corona is het tijd voor bezinning; welke nieuwe concepten passen bij jou en welke niet?

De doelen van deze bouwsteen zijn:

  • Uitzoeken wel digitale huisartsen-concepten er bestaan
  • Onderzoeken wat bij jou past
  • Plannen hoe jij meer ervaring kan opdoen met nieuwe concepten tijdens jouw opleiding

Gebruiksaanwijzing

Deze video kan op verschillende manieren worden gebruikt:

  • Als startpunt voor een leergesprek over digitalisering in de huisartsenzorg 
  • Als terugkomdagonderwijs
  • Als inventarisatie voor het opstellen van jouw IOP

Onderwijsactiviteiten

Aan het gesprek in deze video doen mee:
Siu Fung Chan en Pieter Jeekel, beide betrokken bij zorginnovaties en oprichters van Evodoc
Frank  Schouten, op moment van opname 3e-jaars aios
Murid Slawash, (waarnemend) huisarts in Rotterdam
Angelique Bongers, op moment van opname coördinator innovatie opleiding HOVUmc

Het gesprek gaat over het digitale concept van Evodoc en er wordt breder gekeken hoe dit concept aansluit bij jonge huisartsen en patiënten.

Inhoud video:  

  1. Uitleg van het concept (3.06) 
  2. Bij wie past het? Bij welke patiënt? Bij welke dokter? (8.10) 
  3. Onzekerheden bij de start (22.18) 
  4. Elkaar inspireren, ook na de opleiding (27.12) 


Het is niet nodig om de gehele video te bekijken. Kies 1 of 2 leerdoelen die jij wilt bespreken tijdens de onderwijsactiviteit en kies daar een aantal fragmenten bij.

Voorbeelden van discussiepunten naar aanleiding van fragmenten in de video:
Minuut 10:10 Een veelgehoord geluid is dat je door digitalisering meer tijd overhoudt voor patiënten. De assistente wordt minder belast, de recepten gaan digitaal en veel zorgvragen kunnen telefonisch of middels e-consulten, beeldbellen worden opgelost. Maar de triage valt wel en een e-consult beantwoorden neemt veel tijd in beslag. Zorg op afstand zorgt voor flexibiliteit in werkplek en tijden, maar sluit dit ook aan bij jouw visie op de kernwaarden van een huisarts? Zet naar aanleiding van fragmenten van de video voor de volgende punten op een rij wat de voor- en nadelen voor zowel huisarts als patiënt zijn. Bespreek naar aanleiding van deze voor- en nadelen: wat past het beste bij mij?

Minuut 14:24 Investeerders zoals Evodoc, Buurtdokters en Comed bieden aan vast concept aan tegen betaling. Er zijn ook partijen zoals praktijk.nl die helpen bij het digitaliseren van huidige praktijken. Terwijl veel traditionele huisartsen worden overvallen door deze digitaliseringsslag en met de hakken in het zand gaan. Hoe sta jij daar in? Welk concept sluit het beste aan bij jou als huisarts van de toekomst?

Aan het einde van de video Veel huisartsen in opleiding worden opgeleid in een ‘traditionele’ huisartsenpraktijk. Toch kan het zomaar zo zijn dat je als waarnemer in een digitale praktijk komt te werken. Hoe zou je tijdens je opleiding meer in aanraking kunnen komen met digitaal werken?

Bronnen

Het digitaal consult
https://www.groene.nl/artikel/op-digitaal-consult

Vernieuwende concepten
https://www.buurtdokters.net/
https://evodoc.nl/
https://co-med.nl/wie-zijn-wij/

Technologie en de toekomst van de zorg
https://www.youtube.com/watch?v=HATdyfK4Vh0
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/11/06/artsen-omarmen-sinds-corona-e-health-a4019047

De bouwstenen in de leerlijn innovatie

De leerlijnen

Categorie: De 10 huisartsgeneeskundige thema's
Kort Spoed Chron Ouderen Kind Psych ALK Pall Preventie Praktijk
Korte episode zorg
Spoedeisende zorg
Chronische zorg
Complexe ouderenzorg
Zorg voor het kind
Psychische klachten
ALK
Palliatieve zorg
Preventie
Praktijkmanagement
Categorie: Competentiegebieden
Medisch handelen Communicatie Maatsch. handelen Wetenschap Professionaliteit
Medisch handelen
Communicatie
Maatschappelijk handelen
Wetenschap
Professionaliteit
Categorie: Overige aandachtsgebieden
Diversiteit Seksualiteit Innovatie
Diversiteit
Seksualiteit
Innovatie