Instituutsreglement AMA-module
AMA |
---|
Teamleider AMA-module |
Coördinator AMA-module |
Assistent teamleider |
AMA-module |
Inleiding
Het instituutsreglement AMA-module bevat alle relevante regels en eisen met betrekking tot:
- de module Huisartsgeneeskunde in de AMA-opleiding;
- de Algemeen Militair Arts in opleiding;
- de huisartsopleiders en de opleidingspraktijken;
- Huisartsopleiding Amsterdam UMC, locatie VUmc;
- de geschillenregeling.
De AMA blijft gedurende de gehele opleiding administratief ingedeeld bij het Defensie Gezondheidszorg Opleidings- en Trainingscentrum (DGOTC) en valt onder de daar geldende CAO waar het arbeidsvoorwaarden betreft.
Ten aanzien van een aantal onderdelen is nadere uitwerking in regelingen of procedurebeschrijvingen gegeven en wordt waar nodig naar deze regelingen of procedurebeschrijvingen verwezen. Het reglement is goedgekeurd door de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS).
Bij de AMA-module Huisartsgeneeskunde zijn verschillende instanties en personen betrokken:
- Het hoofd van de Huisartsopleiding Amsterdam UMC, locatie VUmc (hierna: het hoofd)
- De Huisartsopleiding Amsterdam UMC, locatie VUmc (hierna: de Huisartsopleiding)
- Het Defensie Gezondheidszorg Opleidings- en Trainingscentrum (hierna: het DGOTC)
- De Algemeen Militair Arts (hierna: de AMA)
- De huisartsopleiders
- De groepsdocenten
- De assistent teamleider en teamleider fase 1 & AMA
Het volledige instituutsreglement is momenteel in te zien op de pagina Opleidingsplan AMA. Er wordt gewerkt aan een nieuwe versie en zodra deze gereed is verschijnt die versie op deze pagina. Hieronder staan de al bijgewerkte artikelen
De AMA-module
Tijdens een 6 maanden durende module volgt de AMA het praktijkonderwijs in de huisartspraktijk van een erkende huisartsopleider en wekelijks een terugkomdag (cursorisch onderwijs) bij de Huisartsopleiding.
Gedurende de gehele module vindt gemiddeld een dag per week onderwijs bij de Huisartsopleiding plaats. De AMA dient hieraan deel te nemen.
Het instituutsonderwijs vindt plaats in een vaste onderwijsgroep. De groep wordt begeleid door docenten van de opleiding: een of twee huisartsdocent(en) en een gedragswetenschappelijk docent.
Opleidingsplaatsen bij (huisarts)opleiders worden toegewezen door de Huisartsopleiding. Profielen van de beschikbare opleiders worden via het DGOTC beschikbaar gemaakt voor de AMA-groep. De totale groep neemt kennis van de beschikbare opleidingsplaatsen en bepaalt in onderling overleg binnen twee weken de verdeling. De klassenoudste informeert de Huisartsopleiding en het DGOTC over de verdeling. De Huisartsopleiding informeert de beoogde opleiders over het feit dat de AMA’s contact zullen opnemen voor een kennismakingsbezoek. Wanneer beide partijen na kennismaking besluiten met elkaar in zee te gaan, wordt de koppeling definitief.
De AMA dient te voldoen aan de regels van de HDS (huisartsen diensten structuur) waaraan de huisartsopleider deelneemt. Het (mee)doen van diensten op de Huisartspost (HAP) biedt de gelegenheid aan de AMA om ervaring op te doen met specifieke spoedeisende huisartsgeneeskundige problematiek, die gedurende de dag minder aan bod komt.
De AMA hoeft geen bekwaamheidsverklaring voor de diensten te behalen; het is aan de huisartsopleider om in te schatten op welke wijze het (mee)doen van diensten optimaal van waarde is voor de opleiding van de AMA. Als richtlijn kan de opleider zich oriënteren op het stuk Leidraad diensten (Huisartsopleiding Nederland).
De huisartsopleider stelt de AMA in de gelegenheid om de praktijk zelfstandig te voeren gedurende een periode van maximaal 1 week aan het einde van de 4e maand van de module. Daarnaast is de AMA verplicht tijdens het door de Huisartsopleiding voor de huisartsopleider georganiseerde onderwijs (paralleldagonderwijs) de praktijk zelfstandig te voeren. De huisartsopleider draagt zorg voor een huisarts- achterwacht, op wie de AMA tijdens het zelfstandig praktijkvoeren ten allen tijde een beroep kan doen.
Het is aan de huisartsopleider te beoordelen of en in hoeverre hij het doen van een zelfstandige periode door zijn AMA verantwoord vindt. Variatie in duur, van enkele dagen tot maximaal 1 week is daarom mogelijk. De huisartsopleider dient zijn keuze te onderbouwen.
Tijdens de module vindt voortdurend evaluatie en toetsing van de vorderingen van de AMA plaats. De evaluatie heeft een meer educatieve dan selectieve doelstelling. Bij deze evaluaties wordt gebruik gemaakt van kennis-, vaardigheden- en consultvoeringstoetsen. De AMA is verplicht aan deze toetsen deel te nemen.
Aan het eind van de module vindt een individuele beoordeling plaats, gericht op de vraag of de AMA met succes de module heeft afgerond.
De AMA in opleiding
De AMA sluit een overeenkomst met de Huisartsopleiding, waarbij hij zich schriftelijk akkoord verklaart met hetgeen ten aanzien van de module Huisartsgeneeskunde in dit instituutsreglement is vastgelegd.
Algemene regels
- Verantwoordelijkheid
De AMA werkt tijdens de leerwerkperioden onder verantwoordelijkheid van de huisartsopleider, onverlet de eigen verantwoordelijkheid van de AMA als arts. Zie Modelinstructie aios en anios in zorginstellingen januari 2017.
- Werkzaamheden
De AMA verricht alle werkzaamheden die tot de normale taak van de betreffende huisartsopleider behoren.
- Werktijden
Werktijden worden in overleg met de huisartsopleider vastgesteld. De werktijden dienen in overeenstemming te zijn met de regeling arbeidsvoorwaarden.
- Praktijkregels en gewoonten
De AMA voegt zich naar de gewoonten en regels van de opleidingspraktijk. Dat betekent ook dat de AMA in burgerkleding op de praktijk werkt.
- Regeling avond- en weekenddiensten
Als de huisartsopleider deelneemt in een HDS, dan doet de AMA 5-8 diensten per kwartaal samen met de opleider. Indien de diensten van de huisartsopleider niet in een HDS geregeld zijn, dan gelden de volgende regels:
- Het aantal diensten van de AMA is gemaximeerd op één avonddienst per week en één weekenddienst van ten hoogste 48 uur achtereen per 4 weken.
- Voorafgaand aan de terugkomdag wordt geen dienst verricht.
- Werkzaamheden niet in het kader van de opleiding
Het is de AMA toegestaan om in de vrije tijd nevenfuncties te vervullen. De AMA dient echter over de tijdsbesteding van de nevenfuncties te overleggen met het hoofd. Indien de opleiding naar het oordeel van het hoofd wordt geschaad, dient de AMA de nevenfunctie neer te leggen op straffe van beëindiging van de module.
- Verzekering
De AMA dient een zogenaamde beperkte beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor artsen in loondienst af te sluiten. Defensie is uitsluitend aansprakelijk voor in opdracht uitgevoerde werkzaamheden van de militair, dus ook voor werkzaamheden direct voortvloeiend uit de module (spreekuren, visites, ingrepen). Keuringen en nevenwerkzaamheden, maar ook bijvoorbeeld hulpverlening buiten de diensturen vallen hier niet onder.
- Reiskosten
De AMA is tijdens de module gedetacheerd vanuit het DGOTC, waarbij de plaats van de huisartspraktijk wordt aangemerkt als plaats van tewerkstelling in de zin van het verplaatsingskostenbesluit Defensie. Vergoeding van kosten voor het dagelijks heen en weer reizen vindt plaats op basis van dit besluit.
- Vakantieregeling
Afspraken over vakantie worden in overleg met de huisartsopleider gemaakt en vervolgens zo snel mogelijk doorgegeven aan het cluster AMA op het DGOTC (bij voorkeur voor de aanvang van de module) om afgeboekt te kunnen worden van de militaire verlofkaart.
Bij voorkeur wordt een vakantie genoten in de periode dat de praktijk gesloten is. Indien de AMA in een dergelijke periode geen vakantie wenst, dient hij in overleg met de opleider een alternatieve invulling te regelen, bijvoorbeeld in de vorm van een oriënterende stage. Deze oriënterende stage dient goedgekeurd te worden door het hoofd. Lukt het niet om samen met de opleider tot een alternatieve invulling te komen, dan volgt overleg met de Huisartsopleiding.
In de eerste vier weken van de module mag geen vakantie opgenomen worden. Hetzelfde geldt voor de laatste terugkomdag van de module.
- Verantwoordelijkheid
De Huisartsopleiding is verantwoordelijk voor het opleidingsprogramma, zowel wat betreft de organisatie als de inhoud van het praktisch en theoretisch gedeelte van de module Huisartsgeneeskunde.