Motiverende gespreksvoering

Uit Wiki HOVUmc
Ga naar: navigatie, zoeken


Leerlijn communicatie
Auteur

Mariël Jacobs
Ruth ten Broeke
Fleur Sutorius
Karin van Heusden

Communicatie

APC - Context-specifiek en doelgericht

Stage

1e Huisartsstage

Competenties

Communicatie

Leerplek

Leergesprek
Onderwijsprogramma
Praktijkleren
Zelfstudie

Relevantie

Het motiveren van patiënten tot een gezondere leefstijl en keuzes is uitdagend. Motiverende gesprekvoering kan helpen patiënten te gidsen naar bijvoorbeeld stoppen met roken, meer bewegen of medicatie in te nemen. Motiverende gesprekvoering gaat ervan uit dat de hulpverlener de motivatie van de patiënt direct kan beïnvloeden. Er is altijd motivatie aanwezig, maar mensen voelen zich vaak ambivalent over veranderen: er zijn argumenten vóór en er zijn argumenten tegen.
Basisprincipes zijn het tonen van empathie, het versterken van ambivalentie bij de patiënt, omgaan met weerstand en het versterken van het zelfvertrouwen van de patiënt. Motiverende gespreksvoering helpt de hulpverlener vanuit een begripvolle, empathische, accepterende houding de patiënt te leiden naar gezond gedrag, duurzame keuzes of therapietrouw.

Doel

De aios:

  • kent de principes van motiverende gespreksvoering;
  • weet wanneer motiverende gespreksvaardigheden kunnen worden ingezet;
  • oefent met deze vaardigheden en leert ze beheersen.


Onderwijsactiviteiten

  • Zelfstudie (Bronnen)
  • Onderwijs middels deze powerpoint-presentatie (Noor Gimbrère en Mariël Jacobs): Theoretische kaders Motiverende gespreksvoering
  • Oefenen: Hiervoor wordt de groep in 2- of 3-tallen verdeeld. Er zijn 2-3 oefenrondes van 10 minuten waarin aios met motiverende gespreksvoering kunnen oefenen. Elke aios bedenkt zelf een voorbeeld van eigen gedrag wat hij/zij zou willen veranderen. Dit kan gaan over gedrag als huisarts of als individu in de vrije tijd. Voorbeelden kunnen zijn: minder vaak vliegen, minder vlees eten of vaker visites met de fiets doen, minder vaak Diclofenac voorschrijven. Deze voorbeelden gaan over duurzaam gedrag in de praktijk of in de privésituatie. De groepjes aios wisselen om de beurt van rol. Aios 1 past motiverende gesprekvoeringstechnieken toe op aios 2 en omgekeerd (ieder 5 minuten). Indien de groep uit 3 aios bestaat, kan de derde aios observeren. Na afloop van de drie rondes is er ruimte om centraal na te bespreken wat knelpunten en overwinningen waren tijdens de rollenspellen. Wat neemt de groep mee naar de praktijk?
  • Evaluatie: Bespreek enkele weken na het onderwijs en het oefenen met de aios uit de groep na hoe het is gegaan met de duurzame voornemens. Wat maakt dat aios iets wel of niet hebben gedaan? Wat is blijven hangen uit het oefengesprek?


Bronnen

  • Hoofdstuk 22 ‘Motiveren tot gedragsverandering’ van het boek Patiëntgericht communiceren van Remke van Staveren (2015).
  • Poiesz, T. (1999) Gedragsmanagement, waarom mensen zich (niet) gedragen. Wormer: Uitgeverij Inmerce.
  • Prochaska, J.O., & DiClemente, C.C. (1982). Transtheoretical therapy: Toward a more integrative model of change. (19) 3 Psychotherapy: Theory, Research & Practice, 276-288.
  • Onno van Schayck et al. Very Brief Advice bij behandeling van rookverslaving. Huisarts en Wetenschap, februari 2021.


De bouwstenen in de leerlijn communicatie

De leerlijnen

Categorie: De 10 huisartsgeneeskundige thema's
Kort Spoed Chron Ouderen Kind Psych ALK Pall Preventie Praktijk
Korte episode zorg
Spoedeisende zorg
Chronische zorg
Complexe ouderenzorg
Zorg voor het kind
Psychische klachten
ALK
Palliatieve zorg
Preventie
Praktijkmanagement
Categorie: Competentiegebieden
Medisch handelen Communicatie Maatsch. handelen Wetenschap Professionaliteit
Medisch handelen
Communicatie
Maatschappelijk handelen
Wetenschap
Professionaliteit
Categorie: Overige aandachtsgebieden
Diversiteit Seksualiteit Innovatie
Diversiteit
Seksualiteit
Innovatie