- Hoofdpagina
- Leerlijn psychische klachten
- Praktijkopdracht - Patiëntgerichte casuspresentatie
Relevantie
Patiëntgerichtheid is in de GGZ-stage min of meer vanzelfsprekend, maar daarom niet makkelijk. Dit concept veronderstelt gelijkwaardigheid waar dat mogelijk is en samenwerking.
Een patiëntgerichte gespreksvoering waarin niet alleen ziekte en klacht maar vooral ook beleving, verwachtingen en achtergronden van de patiënt ter sprake komen is bij psychische klachten en aandoeningen zo mogelijk nóg essentiëler dan bij andere gezondheidsklachten.
Een belangrijk onderdeel van de informatie die je verzamelt is datgene wat de patiënt ‘met je doet’. Het bij jezelf registreren van gevoelens van machteloosheid, compassie, angst, irritatie maakt dat je een professionele afweging kunt maken of en hoe deze gevoelens je gedrag als dokter moeten sturen. Daarbij is het belangrijk te laten weten dat je het perspectief van de patiënt gehoord hebt.
Doel
Het leren beschrijven van een ziektegeschiedenis van een patiënt waarin ook diens eigen perspectief nadrukkelijk onderdeel van het verhaal vormt.
Onderwijsactiviteiten
- Bereid een casus voor volgens het concept van patiëntgerichtheid, waarbij ook een vraag wordt voorgelegd aan de groep. Dat kan de DSM-V diagnose zijn, inclusief de DD’s, maar ook het behandelvoorstel of verwijzingsvoorstel (wat zouden jullie hierbij adviseren).
- Op de terugkomdag kruip jij in de huid van de patiënt. Jouw collega-aios zijn nu de arts. Welke vragen of focus zijn effectief? Waar denkt de groep aan en welke manieren zijn er om deze patiënt verder te helpen de vraag en het probleem helder te krijgen?
De bouwstenen in de leerlijn psychische klachten
De leerlijnen
Categorie: De 10 huisartsgeneeskundige thema's
Categorie: Competentiegebieden
Categorie: Overige aandachtsgebieden